مهدی دزفولی هستم، وبلاگ نویسی را از شهریور ماه 1382 آغاز کردم.علاوه بر وبلاگ نویسی، فعالیت های مختصر مطبوعاتی (همکاری با هفته نامه پنجره، فصلنامه ارغنون، روزنامه شرق و اعتماد) و مستند سازی هم داشته ام.پیش از این سردبیر سابق سایت خبری تحلیلی شفاف و مدیر اجرایی فصلنامه ارغنون بوده ام.
پیش از این 3 وبلاگ دیگر داشته ام که به دلایلی یا فعالیت آن ها متوقف شد و یا با فیلتر مواجه شدند و این وبلاگ چهارمین وبلاگی است که در آن می نویسم.امیدوار اینجا محلی برای تبادل آرا و نظرات مختلف باشد و بتوانم به صورت مستقیم نوشته های خودم را در اختیار دیگران قرار دهم.
محمد مهدی دزفولی نویسنده و پژوهشگر کتاب سال آخر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: این کتاب به علت اهمیت سیاسی و اجتماعی که در آن مقطع تاریخی وجود داشت جمع آوری و نگارش شده است. وی گفت: افرادی که تمایل به شناخت انقلاب اسلامی دارند ابتدا باید تفکرات حضرت امام (ره) را بشناسد و این کتاب کمک قابل توجهی به نسل جوان خواهد کرد تا با انقلاب اسلامی و طرز تفکر حضرت امام (ره) آشنایی بیشتری پیدا کنند. آقای دزفولی افزود: حضرت امام (ره) در سال آخر زندگیشان پیامهای مهمی را به سران کشور و همچنین دنیای اسلام مخابره کردند که آثار آن همچنان قابل مشاهده است. وی گفت: کتاب «سال آخر» حاصل یک سال پژوهش است که در ۱۴۰ صفحه به بررسی ۱۰ پیام مهم حضرت امام پرداخته است و همچنین تعدادی از تصاویر جلسات، دستخط امام و برشی از روزنامههای مربوط به سال پایانی حیات امام (ره) در انتهای این کتاب منتشر شده است.
محمد مهدی دزفولی نویسنده کتاب «سال آخر»، آثار دیگری مانند شهید روز هشتم، جنگ و صلح، قمار و مصاف منتشر کرده است که به موضوعات مختلف در حوزه انقلاب اسلامی پرداخته است.
برای مشاهده این خبر در سایت خبرگزاری صداوسیما میتوانید انیجا را کلیک نمائید.
حجت الاسلام و المسلمین ذوعلم عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: کتاب «سال آخر» بازخوانی اندیشه و سلوک سیاسی حضرت امام خمینی (ره) و حاوی ۱۰ پیام مهم مربوط به آخرین سال حیات ایشان است. وی گفت: این پیامها دارای نکات مهم و تثبیت شده درباره خط مشهای نظام جمهوری اسلامی از دیدگاه حضرت امام (ره) است که برای جوانها بسیار موثر است. حجت الاسلام و المسلمین علی ذوعلم افزود: نویسنده برای جمع آوری این کتاب تلاش بسیاری کرده است، اما دو پیام دیگر در این کتاب بیان نشده است که شامل پاسخ نامه امام به آیت الله مشکینی و همچنین پیام امام (ره) درباره بسیج دانشجویی و طلبه است که انشاالله برای چاپ دوم اضافه خواهند شد.
کتاب «سال آخر» به نویسندگی و پژوهش محمد مهدی دزفولی در انتشارات صاد چاپ رسیده است.
برای مشاهده این خبر در سایت خبرگزاری صداوسیما میتوانید اینجا را کلیک نمائید.
سرویس تاریخ و سیاست خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): محمدمهدی دزفولی، پژوهشگر و مستندساز در رونمایی «سال آخر؛ بررسی پیامها و کنشهای امام خمینی(ره) در سال پایانی حیات ایشان (1367- 1368)» گفت: درباره سیاستورزی، افکار و زندگی امام خمینی(ره) کتابهای متعددی نوشتهاند و تلاش کردند از زوایای مختلف شخصیت امام بحث و بررسی شده است. اما در اغلب کتابها تمرکز اصلی آنها یا به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و بررسی مسائل مختلف فقهی، سیاسی تاریخی، اجتماعی و عرفانی و ... درباره ایشان برمیگردد یا به سالهای بعد از پیروزی انقلاب و نحوه رهبری ایشان از سال 1357 تا 1368؛ اما نکتهای که درباره بنیانگذار انقلاب اسلامی مغفول واقع شده و خیلی به آن نپرداختهاند، یک سال پایانی حیات ایشان است که بخش اعظم و مهمی از کنشهای سیاسی و اجتماعی در همین یک سال رخ داده است. اهمیت بررسی و مطالعه این یک سال زمانی بیشتر میشود که برخی منتقدان و مخالفان امام سعی میکنند درباره واکنشهای یک سال پایانی حیات امام راحل(ره) تشکیک وارد کرده و برخی از آن پیامها و نوشتهها را به نزدیکان ایشان منتسب کنند؛ از جمله نامه عزل آیتالله منتظری در فروردین 1368.
او افزود: پیامهای دیگری از جمله پذیرش قطعنامه 598، پیام منشور ورحانیت مبارز و پیام عزل آیتالله منتظری از قائم مقامی رهبری، در واقع تاریخیترین اتفاقات را برای جمهوری اسلامی ایران رقم زده است؛ به همین دلیل، بررسی و تحلیل آنها لازم و ضروری است. اگر جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، در دوره حیات امام(ره) پایان نمییافت و به بعد از حیات ایشان موکول میشد، مشخص نبود ایران چه سرنوشتی داشت.
این پژوهشگر عنوان کرد: نقل قولی از مهندس مهدی بازرگان وجود دارد که گفته بود آیتالله خمینی، برخلاف دیگر افراد که با بالا رفتن سن محافظهکار میشوند نه تنها محافظهکار نمیشود بلکه انقلابیتر هم میشود!این نقل قول، اگر از مهندس بازرگان بوده یا نباشد، درباره امام خمینی(ره) صادق است. امام با بالا رفتن سن و نزدیک شدن به ماههای پایانی عمر حیاتشان، نه تنها محافظهکار نشد بلکه انقلابیتر نیز شد و پیامهای تاریخی صادر کرد که از حیث اهمیت و تاثیرگذاری با پیامهای دیگرشان از سال 1357 تا 1366 تقریبا برابری میکند و بلکه مهمتر نیز باشد.
محمدمهدی دزفولی گفت: آنچه امروز در تاریخ انقلاب اسلامی مشخص است متاسفانه به یک دهه نخست انقلاب چندان پرداخته نشده است. لذا احساس میشود بسیاری از اتفاقاتی که امروز هم مبتلا به آن هستیم از جمله شبهات و مسائل کلان به همان دهه ابتدای انقلاب اسلامی برمیگردد.
او ادامه داد: احساسم بر این بود که دهه 60 به شدت دارای پروندههای جدی و جذاب فکری و تاریخی است که کار جدی روی آنها نشده است. در حال حاضر در تاریخنگاری انقلاب اسلامی خیلی محدود عمل شده بر خلاف طرف مقابل که خیلی جدی به صورت دانشنامه، پروندهها و نشریات فراوانی در خارج از ایران به صورت کاغذی و مجازی کار شده است. در داخل ایران اگرچه رشته تاریخ در دانشگاه فعال است اما تصور نمیکنم بیش از یک دو دانشگاه درباره انقلاب اسلامی و جنگ فعال باشد.
مولف کتاب «جنگ و صلح: روایتی از سال های قبل و بعد از پذیرش قطعنامه 598» بیان کرد: من اگرچه رشتهام تاریخ نبود و از فضای دیگری به پژوهش در تاریخ انقلاب اسلامی روی آوردم و احساس کردم باید در این فضا کار شود. چون افرادی که در این زمینه پژوهش میکنند به مسائلی که نیاز هست چندان نمیپردازند.
محمدمهدی دزفولی در بخش دیگری از سخنانش گفت: پیامی که امام پس از عملیات مرصاد درباره منافقین دادند، برداشتم از این پیام چنین است که اگر در آن برهه بنیانگذار انقلاب اسلامی این پیام را درباره منافقین نمیدادند باید در پیشگاه تاریخ پاسخگو باشند. ما گروهی را داریم که آنها با دشمنان ایران همراه شدند؛ با کسی که به ایران حمله کرد و قصد تجزیه ایران را داشت و خودش فرد دیکتاتورمنشی است و این موضوع با اسناد تاریخی ثابت شده است و این افراد کنار چنین فردی به بهانه آزادی ایران رفتند و بعد از اینکه ایران قطعنامه را پذیرفت و یک هفته بعد از غرب و جنوب غرب به ایران حمله میشود و اینها با دشمن ایران همدستی و به کشور حمله میکنند.
او افزود: این موضوع اکنون نزدیک 35 سال است که محل بحث است که چرا تعداد اعدامها فلان بوده است و ... اگر تاریخ درست روایت نشود، چون مسائلی پیش میآید که شما نمیتوانید بگوید ما گروهی داشتیم که با دشمن ایران همراه شدند و در حساسترین مقطع قصد ضربه زدن به ایران داشند و عدهای از آنها دادگاهی شدند و حکمی برایشان صادر شد که آیا بر سر موضع هستند یا نه؟ کسانی که بر سر موضع بودند اعدام شدند. به نظرم این موضوع یکی از مقاطع مهم تاریخ انقلاب اسلامی است و امام خمینی(ره) در زمان درستی پیام را صادر کردند.
حجتالاسلام علی ذوعلم در بخش دیگری از این رونمایی گفت: به نظرم پیامهای امام در سال پایانی حیاتش به یک نیاز جدی ما در آینده پاسخ میدهد و آن تمایز بین اسلام ناب محمدی و اسلام آمریکایی است. آنچه که در یک سال اخیر شاهدش هستیم در قالب انتقاد، هجمه و تهمت به رهبر معظم انقلاب اسلامی یک جریانی را اره انداختند که البته تنها مخاطبش حضرت آقا نیست بلکه حضرت امام(ره) است نه به خاطر شخص امام بل برای اسلام ایشان است. بنابراین از این زاویه که به کتاب نگاه کنیم رردر مقابل جبهه ضد انقلاب خصوصیات و وجوه ممیزه بین اسلام ناب و اسلام سیاسی و اسلام امام را با یک اسلام متحجر، سازشگر و اسلام آمریکایی روشن کنیم.
او افزود: به نظر منشور روحانیت هنوز جای کار دارد به طوری که تصور میکنم حتی در حوزه علمیه هم به خوبی خوانده نشده است. جالب است که هنوز میان اسلام ناب و اسلام متحجر و اسلام تجددزده درگیر هستیم. در همه سطوح این درگیری وجود دارد از سطوح فرهنگی، سیاسی و ...
این روحانی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: به نظرم دو پیام امام در این کتاب جایش خالی است؛ نخست پیام دوم آذر سال 67 امام به بسیج که در آنجا ترسیمی از رسالت بسیج ارائه میدهند که نگاه ما به بسیج فراتر از یک نگاه امنیتی و داخلی و نظامی است در واقع یک نگاه فکری و پیشبرنده است در پی ایجاد یک نظم جدید در جهان.
حجتالاسلام ذوعلم گفت: پیامی که در پاسخ به آیتالله مشکینی دادند و درباره حذف شرط مرجعیت بالفعل از رهبری. این پیام از این منظر مهم بود که امام تاکید کردند دو عنصر در مشروعیت رهبری نقش دارد؛ یکی برخورداری از شرط اجتهاد، عدالت و توانمندی که در واقع خبرگان باید تشخیص بدهد و دیگری پذیرش مردم. امام در این پیام میگویند وقتی چنین فردی به عنوان نماینده مردم انتخاب میشود، قهرا دارای ولایت خواهد بود. این موضوع بحث مهمی را درباره آینده ما ترسیم و نقش مردم را به عنوان عنصر مشروعیت نظام دینی تثبیت کرد که اساسا نظام ولایت فقیه جز بر بستر مردمسالاری نمیتواند شکل بگیرد.
برای مشاهده متن خبر در سایت خبرگزاری کتاب میتوانید اینجا را کلیک نمائید.
سرویس تاریخ و سیاست خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا): یعقوب توکلی، پژوهشگر تاریخ در رونمایی و معرفی کتاب «سال آخر؛ بررسی پیامها و کنشهای امام خمینی(ره) در سال پایانی حیات ایشان (1367- 1368)» که یکشنبه 15 مرداد در بنیاد کتاب برگزار شد، با اشاره به ورود نسل جدیدی از تاریخنگاران انقلاب اسلامی گفت: خوشحالم از اینکه کتاب چاپ شده است؛ بیشتر از نشر کتاب از تولد نسل جدیدی از تاریخنگاران انقلاب اسلامی خوشحالم. چاپ کتاب نشان میدهد که در این زمانه نسل جدیدی در تاریخنگاری انقلاب اسلامی شکل گرفته است.
او افزود: زمانی برای کمرنگ شدن نسل تاریخنگاران جدید در عرصه انقلاب اسلامی نگران بودم و احساس میکردم نسلی که باید این تکلیف را از نسل قبلی بگیرد و بپروراند چندان در صحنه پررنگ نیست، وقتی برخی در عرصه عمومی نگران انقراض نسل یوزپلنگها بودند، من و بعضی دیگر دغدغه کمرنگی نسل جدید تاریخنگاران در عرصه انقلاب را داشتیم. این نسل اگرچه مدتی تاخیر داشت، اما چاپ این کتاب نشان داد که نسلی جدید و پرانرژی از تاریخنگاران انقلاب اسلامی در حال بروز و ظهور است.
این پژوهشگر تاریخ بیان کرد: آنچه در چاپ کتاب اهمیت دارد کمک ناشران متعهد به این نسل از تاریخنگاران انقلاب اسلامی است، چون این موضوع دغدغه مدیران فرهنگی ما نیست تا به حال مدیران فرهنگی هیچگاه جلسهای برگزار نکردند تا دغدغه تاریخنگاران را بشنوند. آنها در کل بیخیال موضوع شدند و در این زمینه اگر کاری صورت گرفته و آثاری به چاپ رسیده است به دلیل تعهد و علاقه پژوهشگران انقلاب بوده که در این زمینه قلم بزنند.
یعقوب توکلی گفت: درباره کتاب باید اشاره کرد که اثر خوبی است، اما میتوانست بهتر باشد، در این کتاب به نامه امام به میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و فتوای امام علیه سلمان رشدی اشاره شده است که کاش به صورت جداگانه درباره هر دو موضوع تحقیق میکردید که در این صورت خیلی موثرتر بود. برای مثال بررسی نامه امام به گورباچف در کنار بررسی وضعیت جامعه در آن زمان. از آن لحاظ به ترسیم وضعیت جامعه در زمان نوشتن نامه اشاره کردم چون در آن زمان یادم است که مذاکرات درباره جنگ تحمیلی خوب پیش نمیرفت.
در آن موقع در دانشگاهها بحث بر سر کنار آمدن با یکی از قطبهای قدرت در جهان بود و برخی از استادان دانشگاهها خوشحال بودند که بالاخره امام خمینی(ره) راضی شد، نظم بینالملل را بپذیرد و به مقامات شوروی نامه بنویسد، اما وقتی متن نامه منتشر شد که دعوت به توحید بود، انگار تمام فضای محیط بینالملل عوض شد. سخن بر سر این بود که ایران پایش در جنگ بود اما امام دعوت به توحید را در صدر قرار داده بود و این کار امام باعث شد که فضای جدیدی در کشور صورت بگیرد.
او ادامه داد: موضوع دوم سلمان رشدی است که من تعجب میکنم، وقتی به این موضوع اشاره کردید چرا نامی از کتاب «محمد در اروپا» به قلم مینو صمیمی نبردید. خوب بود وقتی سراغ موضوع سلمان رشدی رفتید، به این موضوع اشاره میکردید که چه کتابهایی در اروپا پیامبر اسلام را هدف قرار دادند، در واقع یک سلسله کتاب درباره حضرت محمد(ص) نوشته شد که بعد از آن سلمان رشدی هم جسارت کرد و کتاب خود را نوشت.
مولف کتاب «شخصیتشناسی تاریخ معاصر» بیان کرد: بعد از آنکه امام فتوای خود را درباره سلمان رشدی صادر کرد، در زمانی که ایران در جنگ با عراق پیش میرفت و کشورهای منطقه نیز همه از عراق حمایت میکردند، فتوای امام منتشر شد و امام گویی ذوالفقار خود را برافراشت و وارد عرصه شد. با این حرکت هم نوشتن کتابهای موهن پایان یافت و هم کشورهای منطقه از سنی تا شیعه ناچار شدند از فتوای امام حمایت کنند.
یعقوب توکلی گفت: در واقع وقتی در کتاب تنها از انتشار فتوای امام خمینی(ره) درباره سلمان رشدی صحبت شد، خوب بود که از جزئیات و پشت صحنه آن نیز سخن به میان میآمد و اطلاعات بیشتری به مخاطب ارائه میشد. اگرچه با این همه انتشار کتاب اتفاق مبارکی است و اطلاعات خوبی از تاریخ معاصر به ما میدهد.
سال پایانی حیات امام زیر ذرهبین
میرشمسالدین فلاحهاشمی، مدیر انتشارات صاد گفت: کتاب اثر خاصی است که باید به آن پرداخته شود. در این کتاب رویدادهایی از تاریخ معاصر با محوریت امام خمینی(ره) به نگارش درآمده است که نیاز بود به آن پرداخته شود.
او ادامه داد: چند ماه پیش که به نشر صاد آمدم، چندین کتاب را دیدم که منتظر چاپ بودند و یکی از آنها؛ کتاب «سال آخر؛ بررسی پیامها و کنشهای سیاسی اجتماعی امام خمینی(ره) در سال پایانی حیات ایشان (1367- 1368)» بود که به نظرم آمد کتاب مهمی است و نیاز است که زودتر به چاپ برسد. تلاش شد که در ایام رحلت امام منتشر شود که متاسفانه چنین نشد.
مدیر انتشارات صاد بیان کرد: آنچه مرا ترغیب کرد که کتاب سال آخر را در اولویت چاپ قرار دهم، ذوق و ایدهپردازی مولف بود، او با یک ایده و موضوعات جذاب سراغ سال پایانی امام رفته و سال خاص ۶۷ و ۶۸ را زیر ذرهبین قرار داده است آنچه که تا کنون بررسی نشده است.
برای مشاهده این گزارش در سایت خبرگزاری کتاب میتوانید اینجا را کلیک نمائید.
روز یکشنبه 15 مرداد 1402 از کتاب «سال آخر» در بنیاد کتاب رونمایی شد. بخش اول گزارش تصویری این رونمایی را در ادامه مشاهده میکنید. برای مشاهده گزارش تصویری در سایت خانه کتاب اینجا را کلیک نمائید.