نازنین زاغری و شبکه بریتانیایی
شنبه, ۱۸ آذر ۱۳۹۶، ۰۲:۱۲ ب.ظ
خانم زاغری شهروند ایرانی-بریتانیایی است که ماه ها قبل به ایران آمده بود تا به ظاهر با خانواده خود دیدار کند اما مدتی بعد خبری منتشر شد که وی دستگیر شده است و جرم وی توسط دستگاه های امنیتی، جاسوسی در ایران ذکر شد.
از همان ابتدا دولت وقت بریتانیا و خانواده خانم زاغری اینگونه بیان می کردند که ایشان صرفا برای دیداری ساده و خانوادگی به ایران آمده است و قربانی سیاسی کاری ها شده و دستگیر شده است اما ماه قبل آقای جانسون وزیر خارجه بریتانیا در گافی تاریخی اذعان داشت که زاغری برای آموزش خبرنگاران به ایران رفته بود و این در تضاد با تمام ادعاهای قبلی بود و به همین دلیل به سرعت در بریتانیا به این سخنان آقای جانسون واکنش نشان داده شد و شخصیت های مختلف انگلیسی نیز جانسون را بابت این بی مبالاتی ملامت کردند.
سوال از ابتدا این بود که زاغری در ایران چه میکرد؟ طبق شواهد شبکه ای از مرتبطین با بریتانیا در داخل مطبوعات ایران فعال می باشند که همان مسیر منافع دولت بریتانیا را در ایران به ظاهر خبرنگار و فعال اجتماعی پیگیری می کنند. شبکه ای هوشمند که سبقه تاریخی آن لااقل به دوره پهلوی اول در ایران می رسد و اردشیر جی و شاپور ریپوتر از بنیانگذاران آن در ایران بوده اند. شبکه ای که توانست کودتای 28 مرداد را با عناصری همانند برادران رشیدیان سروسامان دهد و در اتفاقی تاریخی در 28 مرداد 1332 دولت دکتر محمد مصدق را سرنگون کند.
این شبکه در دهه 40 و 50 نیز ادامه حیات می داد و سناتورهایی همانند مصباح زاده و برخی های دیگر نیز از فعالین آن بودند. با پیروزی انقلاب اسلامی این شبکه به ظاهر نابود شد و فعال نبود اما طبق اسناد و شواهد سفارت بریتانیا این شبکه را در پشت پرده سر و سامان مجدد داد.
این شبکه بریتانیایی از کهن ترین شبکه های ارتباطی میان ایران و غرب است که در بزنگاه های تاریخی همیشه نقش خود را به نفع بریتانیا ایفا کرده است. حالا خانم زاغری به عنوان یکی از نفرات کلیدی در این میان دستگیر شده است، بریتانیا برای آزادی وی سنگ تمام گذاشته است و حاضر است میلیون ها پوند پول ایران که بعد از انقلاب بلوکه شده بود را به ایران پس بدهد، آقای جانسون نیز به ایران می آید تا درباره این موضوع رایزنی کند.
این نشان می دهد زاغری الماس با ارزشی برای بریتانیا هست و اگر اینگونه نبود هیچگاه دولتی همانند بریتانیا حاضر نبود چنین هزینه سنگینی را تقبل کند.
جیسون رضائیان نیز سال 93 در ایران دستگیر شد و مشخص شد در پوشش خبرنگار ایرانی- آمریکایی نقش ویژه برای جاسوسی در ایران داشت و آمریکا برای آزادی وی میلیون ها دلار پول به ایران پرداخت کرد تا موافقت ایران برای آزادی وی جلب شد.
از موارد مشابه خارجی این نوع جاسوسان که به مبادله میان کشورهای روسیه و آمریکا انجامید می توان به مورد آنا چاپمن و سیشیا مورفی اشاره کرد که هر دو از جاسوسان خبره زن بودند که سر انجام با قیمت کلان مبادله شدند.
شبکه گسترده و قدیمی سرویس های غربی در ایران بیش از هر زمان دیگری فعال است. اما عده ای فعال رسانه ای و سیاسی در داخل کشور سعی در تطهیر این مساله دارند و تلاش دارند باج دادن های بی سابقه غربی ها برای آزادی جاسوسان خود را عادی جلوه دهند.